Dekorativ bannerbild

Vad är effekttariffer?

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell som inkluderar en effekttariff, eller effektavgift som det också kallas. Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt.

En effekttariff är en prismodell för elnätskostnader som baseras på den högsta effekt (i kilowatt, kW) som en kund använder under en viss tidsperiod, snarare än den totala mängden energi (i kilowattimmar, kWh) som förbrukas. Detta innebär att kostnaden påverkas av hur mycket el som används samtidigt, inte bara hur mycket el som används totalt sett. Här är en närmare förklaring:

Funktion och syfte

  • Mäta högsta effektuttag: Effekttariffer mäter den högsta effekten som används under en definierad period, ofta en timme eller en halvtimme. Denna toppbelastning används för att bestämma kostnaden.
  • Jämnare belastning på elnätet: Genom att prissätta efter effektuttag uppmuntras kunder att sprida sin elförbrukning över tid, vilket kan minska toppbelastningar och därmed belastningen på elnätet.
  • Kostnadsreflekterande prissättning: Eftersom toppbelastningar kan kräva dyrare infrastruktur och underhåll, hjälper effekttariffer att bättre återspegla de faktiska kostnaderna för eldistribution.

Investeringar i solpaneler, batterier och smarta energiassistenter (som Sigenergy AI-styrning eller Huawei EMMA) kan hjälpa dig att minska dina effekttoppar och samtidigt sänka dina totala elkostnader.

För mer info – Kontakta oss

Bild på exempel på ett hushålls tre efekttoppar under en månad

Vad kostar effekttariffer?

Det finns en stor variation i hur elnätsföretagen har valt och kommer välja att utforma och implementera effekttariffer. Exempelvis har/kommer några valt/välja att ta betalt för det enskilt högsta timvärdet under årets alla dagar medan andra har/kommer valt/välja att ta betalt för ett medelvärde av ett antal av de högsta timvärdena under vissa tider. Det är viktigt att ha koll på hur effekttarifferna ser ut hos det elnätsföretag som driver elnätet där du bor. Exempelvis har Sollentuna Energi & Miljö (SEOM) valt att införa följande kostnader;

Kostnadsbild el

Här är de fyra huvudsakliga faktorer som påverkar kostnaden för effekttariffer:

1. Din högsta effektanvändning (effekttopp)

Kostnaden för effekttariffer är oftast kopplad till din högsta effektanvändning under en viss period, vanligtvis mätt i kilowatt (kW) under en timme. Ju högre din effekttopp är, desto högre blir din kostnad. Om du använder mycket el samtidigt, t.ex. flera apparater eller uppvärmning under kalla månader, kan detta leda till en högre effekttopp och därmed högre avgifter än vad du redan har idag.

2. Tidsdifferentierad prissättning

Många effekttariffer är tidsdifferentierade, vilket innebär att elen kostar mer under vissa tider på dygnet när belastningen på elnätet är högre, exempelvis på morgonen eller kvällen. Om du använder mycket el under dessa peak-tider, kan kostnaderna öka. Under tider med lägre efterfrågan, som nattetid, kan kostnaderna vara lägre.

3. Fast och rörlig del

Precis som med vanliga nättariffer har effekttariffer ofta en fast månadsavgift och en rörlig del som beräknas baserat på din effektanvändning. Den fasta avgiften täcker grundkostnader för underhåll och drift av elnätet, medan den rörliga delen beror på din faktiska användning och kan variera från månad till månad beroende på dina effekttoppar.

4. Regionala skillnader  

Priserna kan variera beroende på var i landet du bor och vilket elnätsföretag som ansvarar för nätet i ditt nätområde. Vissa företag erbjuder mer flexibla prissättningar eller rabatter för att uppmuntra kunder att använda elen vid lågbelastningstider.

Investeringar i solpaneler, batterier och smarta energiassistenter (som Sigenergy AI-styrning eller Huawei EMMA) kan hjälpa dig att minska dina effekttoppar och samtidigt sänka dina totala elkostnader. Kontakta oss så hjälper en av våra lokala experter dig!

Vilka elbolag har infört effektariffer idag?

Flera elnätsbolag i Sverige har redan infört eller planerar att införa effekttariffer. Nedan kommer tre exempel per region som är aktiva eller planerar att införa effekttariffer för privatpersoner som bor i villa med 16+A i huvudsäkring senast 2027-01-01;

Öst

  • Boo Energi: 2026 eller 2027
  • Norrtälje Energi: Inget planerat ännu
  • Sollentuna Energi och Miljö: Aktivt

Väst

  • Göteborg Energi: Aktivt
  • Mölndal Energi: Hösten 2025.
  • Kungälv Energi: Årsskiftet 2025/2026

Syd

  • E.ON: Inget planerat ännu
  • Ellevio: 2025-01-01.
  • Vattenfall: Inget planerat ännu

Har du ett annat elnätsbolag och önskar vår hjälp, kontakta oss så hjälper vi dig!

Batteri viktigare än någonsin!

Genom att lagra solenergi och använda den när energibehovet ökar eller senare på dygnet, kan solcellsbatterier effektivt bidra till att balansera och sänka kostnaderna för hushållens energiförbrukning. Nedan listar vi tre fördelar med ett solcellsbatteri;

  • Energilagring: Solcellsbatterier lagrar överskottsenergi som produceras under dagen samt/eller köper in billigt under dygnets när det behövs, vilket gör att denna energi kan användas senare när behovet är högre, till exempel under kalla, mörka vintermånader.
  • Kapa effekttoppar: Genom att använda lagrad energi kan du kapa effekttoppar under dygnets populära timmar och därmed undvika höga energikostnader och avgifter under perioder med högt energibehov.
  • Stabil energiförsörjning: Solcellsbatterier bidrar till en stabil och kontinuerlig energiförsörjning, hjälper när efterfrågan på el är hög och kan även vara behjälplig under strömavbrott.

För mer info – Kontakta oss

För mer info om Ö-drift vid strömavbrott – Sigenergy

Hur får jag reda på priser?

Vill du ha ett pris på en solcellsanläggning med eller utan ett batteri, eller utöka din befintliga anläggning? Kontakta oss så hjälper en av våra lokala experter dig!

Hur hjälper ett batteri mot effekttariffer?

Ditt solcellssystem producerar som mest el mitt på dagen, då du oftast behöver den som minst. Detta resulterar i att överskottsel matas ut till elnätet och avgifter tas ut i samband med varje utmatad kWh, till ett lägre värde än den använda solelen. Med ett solcellsbatteri kan du istället lagra överskottsel för att slippa köpa in dyrare el och minska/kapa dina effekttoppar när belastningen på elnätet är högre, exempelvis på morgonen eller kvällen

Exempel på effekttoppskapning

Varför kan du inte välja elnätsbolag?

Anledningen till att du inte kan välja elnätsföretag handlar om att det inte skulle gynna samhällsutvecklingen att bygga flera parallella elnät inom ett och samma område. Istället har elnätsbranschen ett reglerat och legalt monopol som är byggt utifrån geografiska områden.

Monopol innebär att det inte finns någon konkurrens mellan olika elnätsföretag. Istället bestämmer den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen, Ei, vilka spelregler som gäller för elnätsägare. Det betyder bland annat att det finns ett tak och ett maxbelopp för hur mycket elnätsbolagen får ta betalt av dig som är kund.

Taket kallas intäktsram och den bestäms vart fjärde år. Intäktsramen ska täcka de kostnader elnätsbolagen har för att förvalta, underhålla, utveckla och driva elnätet. Det underlag till intäktsram som elnätsbolagen lämnar in till Ei för godkännande ska vara skäligt och vara till nytta för dig som elkonsument.

Det här består din elräkning av

Bild på elräkning

Sammanfattning

Effekttariffer eller effektavgifter som det också heter, är en prismodell för elnätskostnader som fokuserar på den högsta effektanvändningen under en viss period snarare än total energiförbrukning. Syftet är att jämna ut elförbrukningen och minska belastningen på elnätet genom att uppmuntra till en jämnare användning av el. Detta kan leda till lägre kostnader för kunder som sprider ut sin elanvändning över dygnet. Effekttariffer införs senast 2027-01-01 för samtliga elnätföretag i Sverige och varierar beroende på när under dygnet och året den högsta effekten används samt skillnader i utformningen av effekttariffer per elnätsföretag. Investeringar i solceller och batterier kan hjälpa att minska eller kapa effekttoppar och sänka energikostnader.

  • Effektariffer införs senast 2027-01-01 i Sverige
  • Solceller och batterier är viktigare än någonsin

Här kan du hitta fler av Gosols artiklar

Här hittar du mer information om Sigenergy och dess AI-styrning

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.

*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.