Skatte­re­duk­tion för solceller – vad gäller 2025?

Förändrad skattereduktion/avdrag för solceller

För att få ett erbju­dande anpassat efter kommande regel­för­änd­ring­arna, innan stödet sänks


Dekorativ banner bild

Regeringen kom 2024-09-17 med ett press­med­de­lande ¨Föränd­rade skatte­sub­ven­tioner för solceller¨där de avser att ta bort skatte­re­duk­tionen för mikro­pro­duk­tion (60-öringen), samt sänka det gröna avdraget för solceller från 20 till 15 procent för solceller.

Instal­la­tioner av solceller i Sverige har ökat kraftigt sedan höjningen av det gröna tekni­kav­draget från 15 till 20 procent den 1 januari 2023. Vid slutet av 2023 fanns det mer än 250 000 instal­le­rade solcells­anläggningar i landet. Enligt regeringen finns det inte längre samma behov av att stimu­lera efter­frågan på solceller. Därav avser regeringen att föreslå att det gröna tekni­kav­draget för instal­la­tion av solceller åter sänks till 15 procent och ta bort skatte­re­duk­tionen för mikro­pro­duk­tion (60-öringen).

Om förslaget för sänkt grönt tekni­kav­drag för instal­la­tion av solceller går igenom, beräknas den träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om slopad skatte­re­duk­tion för mikro­pro­duk­tion (60-öringen) av förnybar el den 1 januari 2026.

Regeringens förslag gör det ännu vikti­gare att kunna lagra din egenpro­du­ce­rade el och spara pengar över tid. Genom att agera nu kan du maximera ditt solcells­bi­drag och samti­digt dra nytta av det gröna tekni­kav­draget för att investera i ett energi­lager (batteri). Gosol erbjuder ett brett utbud av lagrings­sy­stem till befint­liga som nya solan­lägg­ningar.

För mer info — Kontakta oss

Grönt tekni­kav­drag för batte­rier?

Det gröna tekni­kav­drag för batte­rier ligger idag på 50%, men för att du ska kunna ta del av det gröna tekni­kav­draget, krävs det att du redan har eller investerar i en solan­lägg­ning. För tillfället finns det inget datum för när bidraget för batte­rier kan komma att ändras, MEN den eventu­ella föränd­ringen för solceller från dagens 20% till 50% visar hur viktigt det är att passa på att investera i ett batteri medan bidraget på 50% finns kvar.

Batteri vikti­gare än någonsin!

Från och med den 1 Januari 2026 försvinner ersätt­ningen på 60 öre per kilowat­timme för såld solel. Detta innebär att villaä­gare med solcells­anläggningar kommer att få mindre betalt för sitt överskott av produ­cerad el. Det är nu vikti­gare än någonsin att lagra överskottse­nergin istället för att sälja den till elnätet. Genom att göra detta kan du använda din lagrade energi senare på dygnet när elpri­serna är som högst och spara pengar.

För mer info — Våra batte­rier

Priser batte­ri­paket

Vill du ha ett pris på ett batteri eller utökning av ditt befint­liga batteri? Kontakta oss så hjälper en av våra batte­ri­ex­perter dig!


Vad innebär detta för mig som privat­person?

För dig som privat­person kan denna eventu­ella föränd­ring göra att din investe­ring i solceller kräver mer pengar ur din egen plånbok än om du hade utnyttjat det 20%-avdraget, vilket minskar din initiala investe­ring och kortar ner återbe­tal­nings­tiden. Genom att instal­lera solceller innan 1 Juli 2025, drar du idag nytta av 5% extra i avdrag, vilket medför en lägre investe­rings­kostnad, lägre energi­kost­nader över tid och ett ökat fastig­hets­värde. Medan det gröna tekni­kav­draget är kvar på 20% innan en eventuell sänkning till 15%, är det en smart ekono­misk och miljö­vänlig investe­ring att göra. Med ett energi­lager (batteri) kan du lagra överskottse­nergin istället för att sälja den, för att använda senare på dygnet och på så sätt slipper du köpa in från elnätet när det är som dyrast.

Att skatte­re­duk­tionen sänks från 20% till 15% för investe­ringen i solceller ger 5 000 – 10 000 kr mindre i skatte­re­duk­tion vid en investe­ring på 100 000 – 200 000 kr. Nedan finns ett exempel;

Dekorativ bild

Utöver föränd­ringar inom skatte­re­duk­tion och grönt tekni­kav­drag, är elpriset fortsatt en viktig aspekt att ta hänsyn till för den gemene man när det kommer till investe­ringar som kan minska hushål­lets energi­kost­nader. Elpriset har histo­riskt varit lågt, men sakta men säkert trappats upp med åren i samband med infla­tions­dri­vande avgifter hos elhan­dels­bo­lagen och nätägare.

Elpri­serna i öre/kwh har sedan 1996 varit oregle­rade vilket har gjort att priserna nu kan fluktuera fritt, vilket i sin tur innebär att elpriset är baserat på utbud och efter­frågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att minimera risken att drabbas av 2022 års volatila elpris som medförde dyra elräk­ningar, minskat sparande och depri­me­rande tider för många, är solceller och ett eventu­ellt energi­lager (batteri) en bra investe­ring för att vara förbe­redd om liknande volati­litet på elmark­naden skulle uppstå kort- eller (och) långsik­tigt åren framöver.

Precis som på aktie­mark­naden så kan man kolla på trender och få ett hum om elpri­sets framtida utveck­ling. I diagrammet nedan ser vi tydligt hur vi präglades av ett lågt elpris från 2012–2020, som genom­snitt­ligt låg på 38 öre/kWh över den 8‑åriga perioden. Från 2021 fram till augusti 2024 har vi istället ett genom­snitt­ligt elpris på ca 102 öre/kWh under period strax under 4 år.

I diagrammet nedan har histo­riska elpriser för ett rörligt elpris i SE3 inhäm­tats från ¨Skell­efteå Kraft¨. Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklu­sive elcer­ti­fi­kats­av­gift, moms och påslag.

I diagrammet nedan har historiska elpriser för ett rörligt elpris i SE3 inhämtats från ¨Skellefteå Kraft¨. Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklusive elcertifikatsavgift, moms och påslag.

Varför gör regeringen denna eventu­ella föränd­ring?

Regeringen anser att solkraft i större utsträck­ning bör byggas på marknads­mäs­siga grunder. Det innebär att prissig­naler från elmark­naden ska få ett större genom­slag på eget håll istället för den politiska vägen, vilket på sikt enligt regeringen kommer att stärka solkraf­tens bidrag till Sveriges leverans­sä­kerhet och försörj­nings­trygghet, i linje med den långsik­tiga inrikt­ningen för energi­po­li­tiken.

Har regeringen någon annan ide/plan med dessa förslag?

Regeringen föreslår att ett nytt investe­rings­stöd, kallat Kraft­lyftet, införs. Syftet med Kraft­lyftet är att stärka elsyste­mets kapacitet regio­nalt, särskilt där behoven är störst. Stödet kan användas för investe­ringar i elpro­duk­tion, energi­lager, energi­ef­fek­ti­vi­se­ring, flexi­bi­li­tets­tjänster eller andra system­tjänster som för närva­rande inte reali­seras på marknads­mäs­siga grunder. Regeringen avsätter 100 miljoner kronor 2025. För 2026 beräknas 200 miljoner kronor och 400 miljoner kronor 2027, därefter samma belopp årligen fram till 2035.

Detaljer om förslaget och vad som berät­tigar till stöd saknas tyvärr i budget­pro­po­si­tionen.  Vad exakt ¨Kraft­lyftet¨ innebär och medför återstår att se från regeringens håll.

Samman­fatt­ning

I en tid där elanvänd­ning förut­spås öka rejält inom den närmaste årtiondet och att vi därmed borde stimu­lera ny elpro­duk­tion är det märkligt att regeringen går i motsatt riktning när det gäller solkraft, men en indika­tion för privat­per­soner att passa på att utnyttja det gröna tekni­kav­drag på 20% medan det finns kvar. Dels för att minska den initiala investe­ring och korta ner återbe­tal­nings­tiden, men även för att minska sina energi­kost­nader samt vara förbe­redd om elpriset och avgifter fortsätter öka eller om elpriset blir volatil.

Utöver ändringar i skatte­re­duk­tion och grönt tekni­kav­drag, är elpriset en viktig faktor för hushåll som vill minska sina energi­kost­nader. Sedan 1996 har elpri­serna varit oregle­rade, vilket gör att de fluktu­erar fritt baserat på utbud och efter­frågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att skydda sig mot framtida prisvo­la­ti­litet, likt den som upplevdes 2022, kan investe­ringar i solceller och energi­lager vara fördel­ak­tiga. Histo­riskt sett var elpri­serna låga från 2012–2020, men har sedan 2021 ökat markant. Diagrammet visar en prisök­ning från ett genom­snitt på 38 öre/kWh mellan 2012–2020 till cirka 102 öre/kWh mellan 2021 och 2024.

Det gröna tekni­kav­draget för batte­rier är idag 50%, men du måste ha eller investera i en solan­lägg­ning för att ta del av bidraget. Det gröna tekni­kav­draget för batte­rier kan ändras, och föränd­ringen för solceller från 20% till 15% visar vikten av att investera i ett batteri nu. Från 1 januari 2026 försvinner ersätt­ningen på 60 öre/kWh för såld solel, vilket minskar inkomsten för villaä­gare med solcells­anläggningar. Därför är det viktigt att lagra överskottse­nergin istället för att sälja den, så att du kan använda den när elpri­serna är som högst och spara pengar.

  • Batte­rier är vikti­gare än någonsin
  • Elpriset kan fortsätta uppåt i samband med ökade avgifter från elhan­dels­bolag och nätägare.
  • Förslag om sänkt grönt tekni­kav­drag från 20 till 15% beräknas den träda i kraft den 1 juli 2025
  • Förslag om slopad skatte­re­duk­tion för mikro­pro­duk­tion (60-öringen) av förnybar el beräknas träda i kraft den 1 januari 2026.

Här hittar du regeringens press­med­de­lande

Här hittar du regeringens satsningar på elekt­ri­fi­e­ring och grön omställ­ning

Här hittar du Skell­efteå Krafts histo­riska elpriser och se hur de utveck­lats i respek­tive elområde över tid.

Hur fungerar grönt skatte­av­drag?

Från och med den 1 januari 2021 kan du få skatte­re­duk­tion när du anlitar ett företag för instal­la­tion av grön teknik. Skatte­re­duk­tion ges för instal­la­tion av nätan­slutna solcells­systembatte­rier (system för lagring av egenpro­du­cerad el) och laddboxar (laddnings­punkter för elfordon). Skatte­re­duk­tion fungerar på motsva­rande sätt som ROT-avdrag vilket innebär att avdraget görs direkt på fakturan och att det är instal­la­törs­fö­re­taget som ansvarar för att ansöka om skatte­re­duk­tion till Skatte­verket.

Läs mer om grönt skatte­av­drag här >

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontakt­formulär. Du kan också ringa till vår telefon­växel: 010–175 52 00.

*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!