Balanstjänster

Med över 3,5 MW energilager installerat och uppkopplat erbjuder Gosol Energi Stöd- och Balanstjänster till dig som privatperson och företag. Du kommer enkelt kunna följa din avkastning och energianvändning i realtid via plattform eller app.

Generera intäkter på din anläggning

Avkastningen mellan 2020-2022 var 3 500 kr/kW, med ett 10 kW batteri gav det en årlig intäkt på ca 35 000 kr, men under 2023 har avkastningen varit hela 5 400 kr/kW.

Med Gosol Energis samarbete med Varberg Energi (Nätflex), Flower, Greenely och CheckWatt kan du känna dig trygg med att du har den senaste tekniken och expertisen för att övervaka och optimera din energianvändning.
Självklart är Gosol Energi med er hela vägen.

Är du intresserad? Lämna en kostnadsfri intresseanmälan så hjälper vi dig.

Hur fungerar balanstjänster?

En Stöd- och Balanstjänst är en tjänst inom det svenska elnätet som används för att upprätthålla balansen mellan elförbrukningen och elproduktionen i realtid. I ett elektriskt kraftnät är det nödvändigt att elförbrukningen och elproduktionen matchar varandra för att undvika instabiliteter och fel i elnätet. I Sveriges elnät vill vi ha en stabil frekvens på 50 hertz.

Aggregerade batterilager och andra flexibla resurser levererar stöd- och balanstjänster som frekvensreglering av typen FFR, FCR-D upp och FCR-D ned för alla anslutna reserver.

Genom att vara med och stötta upp elnätet med ditt batteri, får du som kund en månatlig kontinuerlig ersättning.

Balanstjänster privat

Som privatperson kan du enkelt delta på frekvensmarknaden via Gosol Energi och dra nytta av en automatiserad balanstjänst som ger dig en månatlig privat inkomst. Vi dimensionerar anläggningen utifrån givna förutsättningar och ser till att anläggningen följer rätt rekommendationer och riktlinjer.

Balanstjänster kommersiellt

Gosol Energi tillhandahåller balanstjänster för kommersiell batterilagring för små- och storskaliga anläggningar. Vi dimensionerar anläggningen utifrån givna förutsättningar och ser till att anläggningen följer rätt rekommendationer och riktlinjer.

Vanliga frågor om balanstjänster

Vad är en balanstjänst?

En Stöd- och balanstjänst är en tjänst inom elnätet som används för att upprätthålla balansen mellan elförbrukningen och elproduktionen i realtid. I ett elektriskt kraftnät är det nödvändigt att elförbrukningen och elproduktionen matchar varandra för att undvika instabiliteter och fel i elnätet. I Sveriges elnät vill vi ha en stabil frekvens på 50 hertz.

Genom balanstjänster kan transmissionsnätföretagen (Sveriges Kraftnät) optimera nätets prestanda och minimera risken för överbelastning eller avbrott. Detta främjar en effektiv och pålitlig distribution av elenergi till konsumenter och bidrar samtidigt till att främja integrationen av förnybar energi och andra distribuerade energikällor.

Hur fungerar en balanstjänst?

Stöd- och Balanstjänster inkluderar olika funktioner som erbjuds för att ge stöd och säkerställa stabiliteten i elnätet.

Solcellsanläggningar och batterilager är utmärkta enheter som kan anslutas till Sveriges Kraftnät för att hjälpa till att balansera nätfrekvensen och minimera frekvensvariationer i elnätet.

Hur får jag ersättning från balanstjänsten?

Ett batteri som är anslutet till GoSol balanstjänst får betalt för att hjälpa till att balansera elnätet. Ersättningen under 2022 var 3 500 kr/kW, med ett 10 kW batteri gav det en årlig intäkt på ca 35 000 kr.

Hur beställer jag balanstjänsten från GoSol Energi?

Genom att skicka in din intresseanmälan via kontaktformuläret. En teknisk säljare kommer därefter att kontakta- och hjälpa dig.

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.