Vilka Stödtjänster, Balanstjänster och Flextjänster finns det?

Idag finns det olika tjänster att välja bland. Vi på Gosol Energi har valt att samarbeta med CheckWatt, Flower, Greenely och Varberg Energi. Dessa fyra kommer vi beskriver mer detaljerat i artikeln.

Vad är Stödtjänster, Balanstjänster och Flextjänster?

En Stödtjänst, Balanstjänst eller Flextjänst är en tjänst inom elnätet som används för att upprätthålla balansen mellan elförbrukningen och elproduktionen i realtid. I ett elektriskt kraftnät är det nödvändigt att elförbrukningen och elproduktionen matchar varandra för att undvika instabiliteter och fel i elnätet. I Sveriges elnät vill vi ha en stabil frekvens på 50 hertz.

Genom flex, stöd- och balanstjänster kan transmissionsnätföretagen även kallat TSO (Sveriges Kraftnät) optimera nätets prestanda och minimera risken för överbelastning eller avbrott. Detta främjar en effektiv och pålitlig distribution av elenergi till konsumenter och bidrar samtidigt till att främja integrationen av förnybar energi och andra distribuerade energikällor.

Flower

Flower är ett svenskt företag som erbjuder smarta tjänster och lösningar för hållbar energianvändning. Flower möjliggör ett 100% förnybart energisystem genom mätning, analys, visualisering och styrning av olika energiresurser, såsom solceller, batterier och vind för privatpersoner, företag och industrier. Flowers styrning av batteriet tar hänsyn till flera olika nyttor för elsystemet och för din plånbok. Detta kan vara allt ifrån att öka egenanvändningen av solel till att handla på spotpris samt utföra stödtjänster mot nätet, där batteriägare kan få betalt för att hjälpa till att balansera elnätet.

Idag är Flower Hub kompatibelt med växelriktare och batterier från Huawei, SAJ och Sungrow. På den kommersiella sidan finns det även där flertalet kompatibla fabrikat. Stöd för andra fabrikat kommer att läggas till löpande och informationen kommer att uppdateras därefter.

Flower Hub har ingen bindningstid.

Greenely

Greenely är ett svenskt företag som grundades av tre KTH-studenter som hittade ett problem i den svenska energihanteringen och ville vara en del av lösningen.

Greenely har en smart energiapp som hjälper hushåll att bli en aktiv del av energiomställningen. Greenely hjälper hushåll att kontrollera och optimera elförbrukningen i hemmet. Genom Greenelys plattform kan kunder både minska sina energikostnader, bidra till en mer hållbar energiförbrukning och tjäna pengar på att stabilisera elnätet.

Idag är Greenely kompatibelt med bl.a. PixiiHome

CheckWatt

CheckWatt är ett svenskt företag som erbjuder smarta tjänster och lösningar för hållbar energianvändning. CheckWatt möjliggör ett 100% förnybart energisystem genom mätning, analys, visualisering och styrning av olika energiresurser, såsom solceller, batterier, elbilsladdare och vattenmätare. CheckWatt har även utvecklat ett virtuellt kraftverk som heter Currently, där batteriägare kan få betalt för att hjälpa till att balansera elnätet.

Idag är CheckWatt kompatibelt med flertal växelriktare och batterier från bl.a. Goodwe, Sungrow och Growatt för privatpersoner. På den kommersiella sidan finns det även där flertalet kompatibla fabrikat. Stöd för andra fabrikat kommer att läggas till löpande och informationen kommer att uppdateras därefter.

CheckWatt har ingen bindningstid.

Varberg Energi (Nätflex)

Nätflex är ett virtuellt kraftverk för flexibel energianvändning via Varberg Energi där batteriägare kan få betalt för att hjälpa till att balansera elnätet.

Varberg Energi är en energi- och bredbandskoncern som ägs av Varbergs kommun genom Varbergs Stadshus AB. Varberg Energis verksamhetsgrenar är el, fjärrvärme, gas, energioptimering, bredband, internettjänster och energilösningar som t ex laddinfrastruktur, batterier och solcellspaket.

Idag är Nätflex kompatibelt med Ferroamp och dess ESS batterier.

Sammanfattning

Idag finns det olika tjänster att välja bland. Vi på Gosol Energi har valt att samarbeta med fyra svenska företag;

  • Flower
  • Greenely
  • CheckWatt
  • Varberg energi (Nätflex)

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.