Vem får instal­lera solceller – och vad gäller?

Instal­la­tion av solcells­system är en elinstal­la­tion och får endast utföras av ett aukto­ri­serat elinstal­la­tions­fö­retag.


Får företaget utföra elinstal­la­tioner?

Instal­la­tion av solcells­system är en elinstal­la­tion och får endast utföras av ett aukto­ri­serat elinstal­la­tions­fö­retag. Ett aukto­ri­serat elinstal­la­tions­fö­retag ska vara registrerat hos Elsäker­hets­verket och ha ett utarbetat egenkon­troll­pro­gram. Progammet säker­ställer att allt instal­la­tions­ar­bete kontrol­leras och kvali­tets­säkras samt att alla medar­be­tare har erfor­derlig utbild­ning och kunskap för sina arbets­upp­gifter.

Därtill har Boverket tillsam­mans med Energi­myn­dig­heten tagit fram en certi­fi­e­ring för instal­la­törer av förnybar energi och solcells­system. När du väljer en certi­fi­erad instal­latör säker­ställer du att instal­la­tören har validerad kunskap inom det området som instal­la­tören är certi­fi­erad för.

Vad räknas som elinstal­la­tion?

För att kunna instal­lera solceller krävs både montage- och elinstal­la­tions­ar­bete. Vad som räknas som montage och vad som räknas som elinstal­la­tions­ar­bete är oftast enkelt att förstå, men för vissa arbeten krävs tydliga gräns­drag­ningar. Främst handlar det om kanali­sa­tion och kabel­för­lägg­ning samt i vissa fall om monte­ring av fäste­le­ment, montage­system eller markställ­ning.

Monte­ringen av fäste­le­ment, montage­system eller markställ­ning betraktas normalt sett inte som elinstal­la­tions­ar­bete förut­satt att det inte innehåller några elekt­riska kompo­nenter. Monte­ringen av själva solcell­spa­ne­lerna och ihopkopp­ling av förkon­tak­te­rade snabb­kopp­lingsdon räknas däremot som elinstal­la­tions­ar­bete enligt Elsäker­hets­ver­kets författ­nings­sam­ling (ELSÄK-FS 2017:2 (2 kap. 1 §). Kanali­sa­tion och kabel­för­lägg­ning räknas också som elinstal­la­tions­ar­bete enligt Elsäker­hets­ver­kets författ­nings­sam­ling (ELSÄK-FS 2017:2 (2 kap. 1 §).

Certi­fi­erad solelin­stal­latör

Boverket har tillsam­mans med Energi­myn­dig­heten tagit fram en certi­fi­e­ring för instal­la­törer av solcells­system. Genom att anlita en certi­fi­erad instal­latör säker­ställer du att elinstal­la­tören har validerad kunskap inom det området som elinstal­la­tören är certi­fi­erad för. En certi­fi­erad elinstal­latör har stor kunskap om hur ett solcells­system ska dimen­sio­neras, instal­leras, optimeras och under­hållas på bästa sätt. Kunskapen gör att elinstal­la­tören exempelvis kan avgöra vilken utform­ning och dimensionering din blivande solcells­anläggning ska ha.

Med en certi­fi­erad instal­latör säker­ställer du att din anlägg­ning får de mest optimala drift­för­hål­lan­dena för just ditt hus och just dina förhål­landen. I och med elinstal­la­tören är certi­fi­erad och har tredje­parts-validerad kompe­tens är det säkert att anlägg­ningen kommer att fungera som den ska.

En certi­fi­erad instal­latör optimerar och dimen­sio­nerar en solcells­anläggning så att slitaget minimeras och så att den tekniska livslängden blir så lång som möjligt. Normalt har solcells­anläggningar en teknisk livslängd på 30 år. Om det skulle uppstå problem i din solcells­anläggning eller om det uppstår frågor är det tryggt att ha en relation med en certi­fi­erad elinstal­latör som kan just ditt solcells­system.

Egenkon­troll säker­ställer kompe­tensen

1 juli 2017 trädde en ny elsäker­hetslag i kraft. Den nya lagen ersatte två tidigare lagstift­ningar. Enligt den nya elsäker­hets­lagen ska alla elinstal­la­tions­fö­retag som utför någon form av elinstal­la­tions­ar­bete ha ett egenkon­troll­pro­gram. Syftet med egenkon­troll­pro­grammet är att kvali­tets­säkra allt arbete och säker­ställa att alla medar­be­tare har rätt utbild­ning i förhål­lande till sina arbets­upp­gifter. Ett fullgott egenkon­troll­pro­gram ska innehålla följande.

Beskriv­ning av elinstal­la­tions­verk­sam­heten i företaget och organi­sa­tionen för detta

  • Elinstal­la­tions­verk­sam­heten
  • Kompe­tenskrav och tillgången till kompe­tens
  • Elinstallatör/elinstallatörer för regel­ef­ter­levnad
  • Organi­sa­tionen för elinstal­la­tions­ar­bete och egenkon­troll­pro­gram

Rutiner vid utförande av elinstal­la­tions­ar­bete

  • Hur elinstal­la­tions­ar­bete planeras och utförs
  • Hur kontroller av utfört arbete görs

Fortlö­pande arbete med egenkon­trollen

  • Hur uppfölj­ning av egenkon­trollen görs

Skylt­ning, märkning och dokumen­ta­tion

Rätt varsel­märk­ning, märkning och dokumen­ta­tion är en förut­sätt­ning för att säkert kunna utföra elarbeten och under­håll på en befintlig solcells­anläggning. Det är också viktig för att räddnings­tjänsten ska kunna utföra sitt arbete säkert vid en eventuell brand.

Den som instal­lerar en solcells­anläggning ansvarar för dokumen­ta­tion, märkning och varsel­märk­ning enligt Elsäker­hets­ver­kets författ­nings­sam­ling (ELSÄK-FS 2017:3 (2 kap. 3 §). Tydliga krav på utform­ning och innehåll gällande dokumen­ta­tion, märkning och varsel­märk­ning finns i Elsäker­hets­ver­kets författ­nings­sam­ling, ELSÄK-FS 2008:2 (3 och 11 §§) och ELSÄK-FS 2008:1 (3 kap. 8 §).

Krav på märkning och varsel­märk­ning fastställer att det ska finnas en varnings­skylt som infor­merar om att en elpro­du­ce­rande solcells­anläggning är ansluten till elmätaren. Skylten ska visa vilken brytare som ska användas för att frånkoppla solcells­an­lägg­ningen. Det ska även finnas en skylt med texten ”Varning Dubbel matning”. En solcells­anläggning ska märkas enligt nedan:

  • I huvud­led­nings­schemat för anlägg­ningen (om över 80 Ampere)
  • I direkt anslut­ning till elmätaren
  • Vid elkopp­laren för elpro­duk­tionen

Vem är ansvarig, huvudent­re­prenör eller underent­re­prenör?

Ibland är det flera entre­pre­nörer och leveran­törer invol­ve­rade i instal­la­tionen av ett solcells­system. Bestäl­laren kan till exempel vilja köpa in egna produkter eller välja att göra en del av arbetet själv. Instal­la­tören kan till exempel låna eller hyra in personal från andra företag, exempelvis snickare eller takläg­gare, för vissa arbeten. Det kan bland annat handla om monte­ring av takfästen eller montage­system för solcell­spa­ne­lerna.

Om en instal­latör hyr in personal från andra företag eller anlitar underent­re­pre­nörer för vissa arbeten är det instal­la­tö­rens ansvar att säker­ställa att dessa även ingår i instal­la­tö­rens egenkon­troll­pro­gram. Elinstal­la­tions­fö­re­taget måste också säker­ställa att alla som utför elinstal­la­tions­ar­bete har rätt kompe­tens för uppgiften.

Rekom­men­da­tion är att alltid anlita en huvudent­re­prenör som har helhets­an­svar för hela instal­la­tionen av ditt solcells­system. På så sätt säker­ställer du som bestäl­lare att det är en motpart som är ansvarig för helheten och alla garan­tier.

Kontrol­lera alltid att din huvudent­re­prenör är aukto­ri­serad elinstal­latör, certi­fi­erad för solcells­system samt att den har ett egenkon­troll­pro­gram som kvali­tets­säkrar allt arbete och alla medar­be­tare har rätt utbild­ning för sina arbets­upp­gifter.

GoSol Energi garan­terar en säker och trygg elinstal­la­tion

Vi på GoSol Energi har arbetat med solcells­system, ladd-infrastruktur och energi­lag­ring i många år. Vi är såklart aukto­ri­serad elinstal­latör, certi­fi­erad solelin­stal­latör samt aktiv medlem i bransch­or­ga­ni­sa­tionen Svensk Solenergi.

Med ett utarbetat kvalité- och lednings­sy­stem säker­ställer vi att regel­verk, standarder och krav på egenkon­troll följs. Vårt mål är att du som kund ska få den bästa möjliga solcells­an­lägg­ningen. Både vad gäller layout, teknisk prestanda och ekono­misk lönsamhet. Projektering samt speci­fi­ce­rade produkter väljs med hänsyn till varje fastig­hets speci­fika förut­sätt­ningar.

Du ska känna dig trygg när du beställer en solcells­anläggning från GoSol Energi. Vi är säkra på vår kompe­tens och våra produkter, därför faktu­rerar vi normalt efter slutförd instal­la­tion och färdig­anmälan till nätägaren. Vår kompe­tens sträcker sig längs hela kedjan, från inledande förstu­dier till instal­la­tion och service av din solcells­anläggning.

  • Tryggt, Enkelt och Lönsamt
  • Aukto­ri­serad Elinstal­latör
  • Certi­fi­erad solelin­stal­latör

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontakt­formulär. Du kan också ringa till vår telefon­växel: 010–175 52 00.


Bransch­regler Säker sol

Med ökande efter­frågan på solceller växer behovet av tydliga riktlinjer för kvali­tets­säkra instal­la­tioner. Bransch­reg­lerna Säker Sol syftar till att höja kompe­tensen, säker­heten och trygg­heten i hela solcell­s­ledet.

Läs om de nya bransch­reg­lerna i vår intervju med Cecilia Axelsson, elsäker­hets­ex­pert på Instal­la­tions­fö­re­tagen.


*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!