Höga elpriser och ökat energibehov

Lägre temperaturer leder till ett ökat energibehov i hushållen, främst på grund av behovet av uppvärmning, ökad användning av varmvatten och extra belysning. Detta medför både fördelar, som förbättrad komfort och hälsa, men även nackdelar, som högre energikostnader och negativ miljöpåverkan. För att hantera dessa utmaningar kan hushållen investera i solceller och batterier för att minska både kostnader och miljöpåverkan.

För mer info – Kontakta oss

Hur lägre temperaturer leder till ökat energibehov

Uppvärmning av bostaden:

  • Ökad användning av värmesystem: När temperaturen sjunker, måste bostadens värmesystem arbeta hårdare för att upprätthålla en behaglig inomhustemperatur. Detta gäller oavsett om man använder fjärrvärme, elvärme, värmepump, eller andra uppvärmningsmetoder.
  • Ökat värmeläckage: Vid lägre utomhustemperaturer ökar värmeförlusterna genom väggar, tak, fönster och dörrar. Detta innebär att mer energi krävs för att kompensera för den förlorade värmen.

Användning av hushållsapparater:

  • Ökad användning av varmvatten: Kallare väder innebär att mer varmvatten behövs för duschar och bad för att hålla kroppen varm.
  • Ökad användning av torktumlare: I många hushåll används torktumlare oftare under kalla och fuktiga månader då utomhustorkning inte är möjlig eller effektiv.

Extra belysning:

  • Mindre dagsljus: Under vintermånaderna är dagarna kortare, vilket leder till att hushållen behöver använda mer konstgjord belysning under längre perioder.

Exempel på vanliga energikällor och dess förbrukning;

Batteri viktigare än någonsin!

Genom att lagra solenergi och använda den när energibehovet ökar eller senare på dygnet, kan solcellsbatterier effektivt bidra till att balansera och sänka kostnaderna för hushållens energiförbrukning. Nedan listar vi tre fördelar med ett solcellsbatteri;

  • Energilagring: Solcellsbatterier lagrar överskottsenergi som produceras under dagen samt/eller köper in billigt under dygnets när det behövs, vilket gör att denna energi kan användas senare när behovet är högre, till exempel under kalla, mörka vintermånader.
  • Minskad beroende av nätet: Genom att använda lagrad solenergi kan hushållen minska sitt beroende av elnätet och därmed undvika höga energikostnader och avgifter under perioder med högt energibehov.
  • Stabil energiförsörjning: Solcellsbatterier bidrar till en stabil och kontinuerlig energiförsörjning, hjälper när efterfrågan på el är hög och kan även vara behjälplig under strömavbrott.

För mer info – Kontakta oss

För mer info om Ö-drift vid strömavbrott – Sigenergy

Hur får jag reda på priser?

Vill du ha ett pris på en solcellsanläggning med eller utan ett batteri, eller utöka din befintliga anläggning? Kontakta oss så hjälper en av våra lokala experter dig!

Hur hjälper ett batteri mot högre avgifter/elpris?

Ditt solcellssystem producerar som mest el mitt på dagen, då du oftast behöver den som minst. Detta resulterar i att överskottsel matas ut till elnätet och avgifter tas ut i samband med varje utmatad kWh, till ett lägre värde än den använda solelen. Med ett solcellsbatteri kan du istället lagra överskottsel för att slippa köpa in dyrare elektricitet.

En sammanställning från Villaägarnas Riksförbund visar att avgifterna de senaste 20 åren stigit långt mer än genomsnittspriset på varor och tjänster i samhället, även kallat KPI.

År 2004 var elnätsavgiften för en genomsnittsvilla med en årsförbrukning på 20 000 kWh 6 130 kronor per år före skatt. Elbolagens nätavgift har sedan dess stigit till 10 390 kronor per år. Det är en ökning med nästan 70 procent.

För elnätsavgifter gäller lokalt monopol och det går inte som privatperson/kund att förhandla om priset. Detta påvisar vikten av att lagra överskottsel i ett batteri istället för att sälja ut den till elnätet. Du både sparar pengar samt behöver inte betala onödiga avgifter från elhandel- och elnätsbolagen.

Utöver förändringar inom skattereduktion och höjda avgifter, är elpriset fortsatt en viktig aspekt att ta hänsyn till för den gemene man när det kommer till investeringar som kan minska hushållets energikostnader. Elpriset har historiskt varit lågt, men sakta men säkert trappats upp med åren i samband med inflationsdrivande avgifter hos elhandelsbolagen och nätägare.

Elpriserna i öre/kwh har sedan 1996 varit oreglerade vilket har gjort att priserna nu kan fluktuera fritt, vilket i sin tur innebär att elpriset är baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att minimera risken att drabbas av 2022 års volatila elpris som medförde dyra elräkningar, minskat sparande och deprimerande tider för många, är solceller och ett eventuellt energilager (batteri) en bra investering för att vara förberedd om liknande volatilitet på elmarknaden skulle uppstå kort- eller (och) långsiktigt åren framöver.

Precis som på aktiemarknaden så kan man kolla på trender och få ett hum om elprisets framtida utveckling. I diagrammet nedan ser vi tydligt hur vi präglades av ett lågt elpris från 2012-2020, som genomsnittligt låg på 38 öre/kWh över den 8-åriga perioden. Från 2021 fram till augusti 2024 har vi istället ett genomsnittligt elpris på ca 102 öre/kWh under period strax under 4 år.

I diagrammet nedan har historiska elpriser för ett rörligt elpris i SE3 inhämtats från ¨Skellefteå Kraft¨. Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklusive elcertifikatsavgift, moms och påslag.

Tips för att hålla nere elkostnaderna

  • Anpassa din elförbrukning efter tid på dygnet: Elpriserna på spotmarknaden varierar varje timme beroende på väder och efterfrågan. Genom att hålla koll på Nord Pool-spotpriserna kan du se när elen är billigast. Försök använda energikrävande apparater som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin under tider med lägre elpris, oftast under natten. De flesta elbolag har med spotpriserna i sina appar men annars finns det andra appar att ladda ner där man kan följa timpriset. Våra senaste produkter erbjuder smart styrning med AI, vilket gör att systemet kan anpassa sig automatiskt efter dina elvanor, spotpriser och aktuella elpriser.
  • Sänk inomhustemperaturen: Att sänka temperaturen inomhus med bara 1 grad kan spara cirka 5 % av uppvärmningskostnaderna.
  • Undvik standby-läge: Stäng av elektronik helt när den inte används, istället för att låta den stå på standby.

Sammanfattning

Lägre temperaturer ökar energibehovet, värmeläckage och behovet av varmvatten i hushållen. Fördelarna inkluderar förbättrad komfort, hälsa samt ökad ekonomisk aktivitet inom energisektorn. Nackdelarna är högre energikostnader och negativ miljöpåverkan genom ökade utsläpp och resursförbrukning. För att mildra dessa effekter kan hushållen investera i energieffektivisering och hållbara energikällor.

Utöver ändringar i skattereduktion och höjda avgifter, är elpriset en viktig faktor för hushåll som vill minska sina energikostnader. Sedan 1996 har elpriserna varit oreglerade, vilket gör att de fluktuerar fritt baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att skydda sig mot framtida prisvolatilitet, likt den som upplevdes 2022 och början på hösten/vintern 2024, kan investeringar i energilager vara fördelaktiga.

En mer långsiktig och effektiv lösning för att minska elkostnaderna året och dygnet runt är att investera i solceller och ett batterisystem. Du kan minska mängden el du köper från nätet genom att producera egen el. Med ett installerat batteri kan du dessutom lagra överskottselen eller ladda batteriet med billig el som du sedan kan använda senare på dygnet eller när elpriserna är som högst.  Våra senaste produkter erbjuder smart styrning, vilket gör att systemet kan anpassa sig automatiskt efter dina elvanor, spotpriser och aktuella elpriser. Det innebär att du kan minska dina elkostnader utan att du aktivt behöver tänka på det

  • Solceller och batterier är viktigare än någonsin
  • Elnätsavgifterna fortsätter att öka i hela Sverige
  • Elpriset kan fortsätta uppåt i samband med ökade avgifter från elhandelsbolag och nätägare.

Här kan du hitta fler av Gosols artiklar

Här hittar du mer information om Sigenergy och dess AI-styrning

Här hittar du Nord Pools elpriser dag för dag, där du kan se historik samt morgondagens prognos.

Här hittar du Skellefteå Krafts historiska elpriser och se hur de utvecklats i respektive elområde över tid.

Kontakta oss

Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.

*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.