Gosol får högst betyg på jämfö­rel­se­sajten Smarto.se


I en tid då solcells­mark­naden växer snabbt och många nykom­lingar slåss om kundernas förtro­ende, står ett företag ut på Smarto.se. Vi har träffat Stefan Tärnell, grundare av jämfö­rel­se­sajten Smarto.se, för att reda ut vad som gör GoSol till etta på listan över Sveriges solcell­sle­ve­ran­törer.

Stefan Tärnell, grundare av jämförelsesajten Smarto.se

– Smarto samlar in recen­sioner från de största källorna och besikt­nings­fö­re­tagen, kan du förklara hur er algoritm fungerar och varför ni valt just den här metoden?

Stefan Tärnell: – Vi har valt att inte göra egna kundun­der­sök­ningar, eftersom det vore både tidskrä­vande och kostsamt – och många mindre företag riskerar annars att hamna i skymundan. Istället samman­ställer vi befint­liga recen­sioner från branschle­dande platt­formar som Reco och Trust­pilot, samt data från obero­ende besikt­nings­fö­retag. Varje källa ges en vikt baserad på antalet verifi­e­rade omdömen och bedömd tillför­lit­lighet. Till exempel sänks vikten om en källa bara har ett fåtal omdömen, och om vi upptäcker att recen­sio­nerna inte är verifi­e­rade så tappar de ytter­li­gare infly­tande. I praktiken betyder det att ett företag med 500 riktiga kundom­dömen på en stor platt­form kan få bättre genom­slag än något med 20 omdömen på en mindre källsite – samti­digt som vi inte helt utesluter nischade röster. Allt för att ge den mest rättvisa, trans­pa­renta och kompletta bilden av kundnöjd­heten.

– Från dina insikter, vad är det egent­ligen som gör att GoSol hamnar högst upp på sajten?

Stefan Tärnell: – Kort och gott: mycket nöjda kunder. GoSol syns inte bara i de positiva recen­sio­nerna utan även i besikt­nings­sta­tistiken – de levererar det de lovar. En del större aktörer tenderar ibland att lova mer än de kan hålla, men GoSol har byggt sitt anseende på att alltid följa upp med god service, snabba leveranser och ett konkur­rens­kraf­tigt pris. Kunden får inte bara en färdig solcells­anläggning, utan en helhets­lös­ning där allt från pappersex­ercis till framtida service ingår i paketet.

Hur kan digitala verktyg som Smarto.se påverka solcells­bran­schen framöver?

Stefan Tärnell: – Jag tror att tjänster som vår kan fungera både som en kataly­sator för kvalitet och som en trygghet för konsu­menter. Genom att erbjuda en objektiv bild av återbe­tal­nings­tider, teknikval och framtida drift­kost­nader ökar trans­pa­rensen i en bransch som annars kan upplevas som tekniskt svårge­nom­tränglig. När fler kunder gör jämfö­relser innan de köper, tvingas leveran­tö­rerna bli bättre på att tydlig­göra sina erbju­danden, vilket i sin tur höjer den totala standarden. Digitala jämfö­rel­se­tjänster kan också bidra med data för forskare och besluts­fat­tare som vill förstå effek­terna av solcells­stöd och subven­tioner.

Branschen har haft fantas­tiska år men står nu inför en dämpad kundtill­ström­ning. Hur ser du på situa­tionen?

Stefan Tärnell: – Efter några inten­siva år med kraftig tillväxt börjar marknaden mogna, och tillväxt­takten planar ut. Det behövs nu en mer konser­vativ ansats där leveran­törer fokuserar på hållbara affärsmo­deller snarare än snabb expan­sion. För konsu­men­terna innebär det att de har större förvänt­ningar på service och långsik­tigt under­håll. Det gör det extra viktigt att analy­sera vad som händer och presen­tera tydliga fakta för kunderna, så att de kan välja en partner som står pall även om vindarna vänder.

Framtiden för GoSol och Smarto

Med GoSol i topp och fler aktörer som vill bevisa sitt värde, blir behovet av obero­ende jämfö­relser större än någonsin.

“Min långsik­tiga vision är att Smarto.se ska vara referens­punkten för alla som överväger solceller i Sverige,” säger Stefan. “Genom att belysa teknik, ekonomi, service och hållbarhet kan vi bidra till en mer infor­merad marknad – och i förläng­ningen en snabbare energi­om­ställ­ning i hela landet.”

*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!