Kontakta oss
För att få ett erbjudande anpassat efter dina förutsättningar, innan stödet sänks
Varför ska jag investera i ett batteri?
Intresset för solceller växer snabbt och nu väljer allt fler svenskar att även investera i ett batteri för att kunna lagra och använda sin egenproducerade solel även under dygnets mörka timmar. Volatila elpriser, ökade avgifter och en ökad vilja att bli självförsörjande på el är något av det som lockar.
I samband med regeringens förslag om att slopa 60-öringen blir energilagring allt mer viktigare för att du ska kunna sänka dina elräkningar och höja värdet på fastigheten. Ett batteri sänker även dina driftskostnader och kan därför ge huset en bättre energiklassning.
Storleken, eller lagringsutrymmet på batteriet bestäms oftast av hur många kW din solcellsanläggning levererar och brukar ha ungefär samma kapacitet i kWh. Men storleken kan även påverkas av vad du vill använda batteriet till. Prata med våra batteriexperter så får du ett skräddarsytt förslag för dina behov.
För mer info – Kontakta oss
Grönt teknikavdrag för batterier?
Det gröna teknikavdraget för batterier ligger idag på 50%, men för att du ska kunna ta del av det gröna teknikavdraget, krävs det att du redan har eller investerar i en solanläggning. För tillfället finns det inget datum för när bidraget för batterier kan komma att ändras, MEN den eventuella förändringen för solceller från dagens 20% till 15% visar hur viktigt det är att passa på att investera i ett batteri medan bidraget på 50% finns kvar.
Batteri viktigare än någonsin!
Från och med den 1 Januari 2026 försvinner ersättningen på 60 öre per kilowattimme för såld solel. Detta innebär att villaägare med solcellsanläggningar kommer att få mindre betalt för sitt överskott av producerad el. Det är nu viktigare än någonsin att lagra överskottsenergin istället för att sälja den till elnätet. Genom att göra detta kan du exempelvis använda din lagrade energi senare på dygnet när elpriserna är som högst och spara pengar.
För mer info – Våra batterier
Priser batteripaket
Vill du ha ett pris på ett batteri eller utökning av ditt befintliga batteri? Kontakta oss så hjälper en av våra batteriexperter dig!
Hur hjälper ett batteri mot högre avgifter/elpris?
Ditt solcellssystem producerar som mest el mitt på dagen, då du oftast behöver den som minst. Detta resulterar i att överskottsel matas ut till elnätet och avgifter tas ut i samband med varje utmatad kWh, till ett lägre värde än den använda solelen. Med ett solcellsbatteri kan du istället lagra överskottsel för att slippa köpa in dyrare elektricitet.
En sammanställning från Villaägarnas Riksförbund visar att avgifterna de senaste 20 åren stigit långt mer än genomsnittspriset på varor och tjänster i samhället, även kallat KPI.
År 2004 var elnätsavgiften för en genomsnittsvilla med en årsförbrukning på 20 000 kWh 6 130 kronor per år före skatt. Elbolagens nätavgift har sedan dess stigit till 10 390 kronor per år. Det är en ökning med nästan 70 procent.
Samtidigt har konsumentprisindex, KPI, den genomsnittliga kostnaden för varor i Sverige inte stigit i samma takt under motsvarande period. För KPI är ökningen istället omkring 50 procent.
För elnätsavgifter gäller lokalt monopol och det går inte som privatperson/kund att förhandla om priset. Detta påvisar vikten av att lagra överskottsel i ett batteri istället för att sälja ut den till elnätet. Du både sparar pengar samt behöver inte betala onödiga avgifter från elhandel- och elnätsbolagen.
Utöver förändringar inom skattereduktion och höjda avgifter, är elpriset fortsatt en viktig aspekt att ta hänsyn till för den gemene man när det kommer till investeringar som kan minska hushållets energikostnader. Elpriset har historiskt varit lågt, men sakta men säkert trappats upp med åren i samband med inflationsdrivande avgifter hos elhandelsbolagen och nätägare.
Elpriserna i öre/kwh har sedan 1996 varit oreglerade vilket har gjort att priserna nu kan fluktuera fritt, vilket i sin tur innebär att elpriset är baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att minimera risken att drabbas av 2022 års volatila elpris som medförde dyra elräkningar, minskat sparande och deprimerande tider för många, är solceller och ett eventuellt energilager (batteri) en bra investering för att vara förberedd om liknande volatilitet på elmarknaden skulle uppstå kort- eller (och) långsiktigt åren framöver.
Precis som på aktiemarknaden så kan man kolla på trender och få ett hum om elprisets framtida utveckling. I diagrammet nedan ser vi tydligt hur vi präglades av ett lågt elpris från 2012-2020, som genomsnittligt låg på 38 öre/kWh över den 8-åriga perioden. Från 2021 fram till augusti 2024 har vi istället ett genomsnittligt elpris på ca 102 öre/kWh under period strax under 4 år.
I diagrammet nedan har historiska elpriser för ett rörligt elpris i SE3 inhämtats från ¨Skellefteå Kraft¨. Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklusive elcertifikatsavgift, moms och påslag.
Sammanfattning
Intresset för solceller fortsätter, och fler svenskar väljer att investera i batterier för att lagra sin egenproducerade solel för användning under dygnets mörka timmar. Volatila elpriser, ökade avgifter och en önskan att bli självförsörjande på el driver denna trend. Regeringens förslag att slopa 60-öringen gör energilagring allt viktigare för att sänka sina elräkningar, driftkostnader och höja fastighetens värde. Solcellsbatterier lagrar överskottsel som annars matas ut till elnätet till ett lägre värde på grund av avgifter. En sammanställning från Villaägarnas Riksförbund visar att elnätsavgifterna har stigit mer än konsumentprisindex (KPI) de senaste 20 åren, vilket förstärker behovet av energilagring med batterier för att spara pengar och undvika höga avgifter.
Utöver ändringar i skattereduktion och höjda avgifter, är elpriset en viktig faktor för hushåll som vill minska sina energikostnader. Sedan 1996 har elpriserna varit oreglerade, vilket gör att de fluktuerar fritt baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att skydda sig mot framtida prisvolatilitet, likt den som upplevdes 2022, kan investeringar i energilager vara fördelaktiga. Historiskt sett var elpriserna låga från 2012-2020, men har sedan 2021 ökat markant. Diagrammet visar en prisökning från ett genomsnitt på 38 öre/kWh mellan 2012-2020 till cirka 102 öre/kWh mellan 2021 och 2024.
Det gröna teknikavdraget för batterier är idag 50%, men du måste ha eller investera i en solanläggning för att ta del av bidraget. Från 1 januari 2026 försvinner ersättningen på 60 öre/kWh för såld solel, vilket minskar inkomsten för villaägare med solcellsanläggningar. Därför är det viktigt att lagra överskottsenergin istället för att sälja den, så att du kan använda den när elpriserna är som högst och spara pengar.
- Batterier är viktigare än någonsin
- Elnätsavgifterna fortsätter att öka i hela Sverige
- Elpriset kan fortsätta uppåt i samband med ökade avgifter från elhandelsbolag och nätägare.
- Förslag om slopad skattereduktion för mikroproduktion (60-öringen) av förnybar el beräknas träda i kraft den 1 januari 2026.
Här kan du hitta fler av Gosols artiklar
Här hittar TV4 sändning och Villaägarnas Riksförbund inslag på elnätsavgifterna i Sverige
Här hittar du Skellefteå Krafts historiska elpriser och se hur de utvecklats i respektive elområde över tid.
Kontakta oss
Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.