Kontakta oss
För att få ett erbjudande anpassat efter kommande regelförändringarna, innan stödet sänks
Förändrad skattereduktion/avdrag för solceller
Regeringen kom 2024-09-17 med ett pressmeddelande ¨Förändrade skattesubventioner för solceller¨där de avser att ta bort skattereduktionen för mikroproduktion (60-öringen), samt sänka det gröna avdraget för solceller från 20 till 15 procent för solceller.
Installationer av solceller i Sverige har ökat kraftigt sedan höjningen av det gröna teknikavdraget från 15 till 20 procent den 1 januari 2023. Vid slutet av 2023 fanns det mer än 250 000 installerade solcellsanläggningar i landet. Enligt regeringen finns det inte längre samma behov av att stimulera efterfrågan på solceller. Därav avser regeringen att föreslå att det gröna teknikavdraget för installation av solceller åter sänks till 15 procent och ta bort skattereduktionen för mikroproduktion (60-öringen).
Om förslaget för sänkt grönt teknikavdrag för installation av solceller går igenom, beräknas den träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion (60-öringen) av förnybar el den 1 januari 2026.
Regeringens förslag gör det ännu viktigare att kunna lagra din egenproducerade el och spara pengar över tid. Genom att agera nu kan du maximera ditt solcellsbidrag och samtidigt dra nytta av det gröna teknikavdraget för att investera i ett energilager (batteri). Gosol erbjuder ett brett utbud av lagringssystem till befintliga som nya solanläggningar.
För mer info – Kontakta oss
Grönt teknikavdrag för batterier?
Det gröna teknikavdrag för batterier ligger idag på 50%, men för att du ska kunna ta del av det gröna teknikavdraget, krävs det att du redan har eller investerar i en solanläggning. För tillfället finns det inget datum för när bidraget för batterier kan komma att ändras, MEN den eventuella förändringen för solceller från dagens 20% till 50% visar hur viktigt det är att passa på att investera i ett batteri medan bidraget på 50% finns kvar.
Batteri viktigare än någonsin!
Från och med den 1 Januari 2026 försvinner ersättningen på 60 öre per kilowattimme för såld solel. Detta innebär att villaägare med solcellsanläggningar kommer att få mindre betalt för sitt överskott av producerad el. Det är nu viktigare än någonsin att lagra överskottsenergin istället för att sälja den till elnätet. Genom att göra detta kan du använda din lagrade energi senare på dygnet när elpriserna är som högst och spara pengar.
För mer info – Våra batterier
Priser batteripaket
Vill du ha ett pris på ett batteri eller utökning av ditt befintliga batteri? Kontakta oss så hjälper en av våra batteriexperter dig!
Vad innebär detta för mig som privatperson?
För dig som privatperson kan denna eventuella förändring göra att din investering i solceller kräver mer pengar ur din egen plånbok än om du hade utnyttjat det 20%-avdraget, vilket minskar din initiala investering och kortar ner återbetalningstiden. Genom att installera solceller innan 1 Juli 2025, drar du idag nytta av 5% extra i avdrag, vilket medför en lägre investeringskostnad, lägre energikostnader över tid och ett ökat fastighetsvärde. Medan det gröna teknikavdraget är kvar på 20% innan en eventuell sänkning till 15%, är det en smart ekonomisk och miljövänlig investering att göra. Med ett energilager (batteri) kan du lagra överskottsenergin istället för att sälja den, för att använda senare på dygnet och på så sätt slipper du köpa in från elnätet när det är som dyrast.
Att skattereduktionen sänks från 20% till 15% för investeringen i solceller ger 5 000 – 10 000 kr mindre i skattereduktion vid en investering på 100 000 – 200 000 kr. Nedan finns ett exempel;
Utöver förändringar inom skattereduktion och grönt teknikavdrag, är elpriset fortsatt en viktig aspekt att ta hänsyn till för den gemene man när det kommer till investeringar som kan minska hushållets energikostnader. Elpriset har historiskt varit lågt, men sakta men säkert trappats upp med åren i samband med inflationsdrivande avgifter hos elhandelsbolagen och nätägare.
Elpriserna i öre/kwh har sedan 1996 varit oreglerade vilket har gjort att priserna nu kan fluktuera fritt, vilket i sin tur innebär att elpriset är baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att minimera risken att drabbas av 2022 års volatila elpris som medförde dyra elräkningar, minskat sparande och deprimerande tider för många, är solceller och ett eventuellt energilager (batteri) en bra investering för att vara förberedd om liknande volatilitet på elmarknaden skulle uppstå kort- eller (och) långsiktigt åren framöver.
Precis som på aktiemarknaden så kan man kolla på trender och få ett hum om elprisets framtida utveckling. I diagrammet nedan ser vi tydligt hur vi präglades av ett lågt elpris från 2012-2020, som genomsnittligt låg på 38 öre/kWh över den 8-åriga perioden. Från 2021 fram till augusti 2024 har vi istället ett genomsnittligt elpris på ca 102 öre/kWh under period strax under 4 år.
I diagrammet nedan har historiska elpriser för ett rörligt elpris i SE3 inhämtats från ¨Skellefteå Kraft¨. Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklusive elcertifikatsavgift, moms och påslag.
Varför gör regeringen denna eventuella förändring?
Regeringen anser att solkraft i större utsträckning bör byggas på marknadsmässiga grunder. Det innebär att prissignaler från elmarknaden ska få ett större genomslag på eget håll istället för den politiska vägen, vilket på sikt enligt regeringen kommer att stärka solkraftens bidrag till Sveriges leveranssäkerhet och försörjningstrygghet, i linje med den långsiktiga inriktningen för energipolitiken.
Har regeringen någon annan ide/plan med dessa förslag?
Regeringen föreslår att ett nytt investeringsstöd, kallat Kraftlyftet, införs. Syftet med Kraftlyftet är att stärka elsystemets kapacitet regionalt, särskilt där behoven är störst. Stödet kan användas för investeringar i elproduktion, energilager, energieffektivisering, flexibilitetstjänster eller andra systemtjänster som för närvarande inte realiseras på marknadsmässiga grunder. Regeringen avsätter 100 miljoner kronor 2025. För 2026 beräknas 200 miljoner kronor och 400 miljoner kronor 2027, därefter samma belopp årligen fram till 2035.
Detaljer om förslaget och vad som berättigar till stöd saknas tyvärr i budgetpropositionen. Vad exakt ¨Kraftlyftet¨ innebär och medför återstår att se från regeringens håll.
Sammanfattning
I en tid där elanvändning förutspås öka rejält inom den närmaste årtiondet och att vi därmed borde stimulera ny elproduktion är det märkligt att regeringen går i motsatt riktning när det gäller solkraft, men en indikation för privatpersoner att passa på att utnyttja det gröna teknikavdrag på 20% medan det finns kvar. Dels för att minska den initiala investering och korta ner återbetalningstiden, men även för att minska sina energikostnader samt vara förberedd om elpriset och avgifter fortsätter öka eller om elpriset blir volatil.
Utöver ändringar i skattereduktion och grönt teknikavdrag, är elpriset en viktig faktor för hushåll som vill minska sina energikostnader. Sedan 1996 har elpriserna varit oreglerade, vilket gör att de fluktuerar fritt baserat på utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. För att skydda sig mot framtida prisvolatilitet, likt den som upplevdes 2022, kan investeringar i solceller och energilager vara fördelaktiga. Historiskt sett var elpriserna låga från 2012-2020, men har sedan 2021 ökat markant. Diagrammet visar en prisökning från ett genomsnitt på 38 öre/kWh mellan 2012-2020 till cirka 102 öre/kWh mellan 2021 och 2024.
Det gröna teknikavdraget för batterier är idag 50%, men du måste ha eller investera i en solanläggning för att ta del av bidraget. Det gröna teknikavdraget för batterier kan ändras, och förändringen för solceller från 20% till 15% visar vikten av att investera i ett batteri nu. Från 1 januari 2026 försvinner ersättningen på 60 öre/kWh för såld solel, vilket minskar inkomsten för villaägare med solcellsanläggningar. Därför är det viktigt att lagra överskottsenergin istället för att sälja den, så att du kan använda den när elpriserna är som högst och spara pengar.
- Batterier är viktigare än någonsin
- Elpriset kan fortsätta uppåt i samband med ökade avgifter från elhandelsbolag och nätägare.
- Förslag om sänkt grönt teknikavdrag från 20 till 15% beräknas den träda i kraft den 1 juli 2025
- Förslag om slopad skattereduktion för mikroproduktion (60-öringen) av förnybar el beräknas träda i kraft den 1 januari 2026.
Här hittar du regeringens pressmeddelande
Här hittar du regeringens satsningar på elektrifiering och grön omställning
Här hittar du Skellefteå Krafts historiska elpriser och se hur de utvecklats i respektive elområde över tid.
Kontakta oss
Kontakta gärna oss med dina frågor genom att att använda vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till vår telefonväxel:
010-175 52 00.