Energi­de­kla­ra­tion och solceller – vad är kopplingen?


Fastig­het­se­nergi

Din fastig­hets energi­prestanda är nära samman­länkad med såväl din privata ekonomi som den globala miljön. I Sverige så används över 100 TWh varje år av fastig­hets­sek­torn till uppvärm­ning och hushållsel. Detta motsvarar cirka en tredjedel av Sveriges totala energi­an­vänd­ning. Fastig­hets­sek­torns energi­an­vänd­ning är en fråga som berör många, och allt fler av samhäl­lets aktörer har börjat uppmärk­samma frågan. Ambitionen är att styra fastig­hets­sek­torn mot en mer effektiv och miljö­vänlig energi­an­vänd­ning. Politiker och myndig­heter inför alltef­tersom strängare lagkrav och regle­ringar gällande byggna­ders energi­prestanda medan banker och finans­sek­torn i allt större omfatt­ning erbjuder mer attrak­tiva villkor och rabatter till gröna energi­ef­fek­tiva fastig­heter.

Energi­de­kla­ra­tion – Energi­prestanda och Primä­re­ner­gital

En fastig­hets energi­de­kla­ra­tion är ett av de vikti­gaste dokumenten för att styra fastig­hets­sek­torn mot en mer effektiv och miljö­vänlig energi­an­vänd­ning. Energi­de­kla­ra­tionen bygger på ett klassi­fi­ce­rings­sy­stem gällande fastig­hetens energi­prestanda. Energi­klass A repre­sen­terar de hus som har bäst energi­prestanda medan energi­klass G repre­sen­terar de hus som har sämst energi­prestanda. Ett hus energi­prestanda beräknas utifrån husets energi­behov i förhål­lande till husets boarea som är uppvärmd. Olika viktnings­faktor används beroende på var i Sverige som huset är beläget samt beroende på ifall fossila bränslen eller direkt­ver­kande el används. Husets samman­vägda energi­prestanda beräknas slutligen till en parameter kallad Primä­re­ner­gital.

Energi­klasser

Förenklat förväntas att en ”normal” villa eller fritidshus ska ha ett Primä­re­ner­gital på omkring 100 kWh/kvm. Som exempel förväntas ett ”normalt” hus med en uppvärmd boarea på 100 kvm förbruka omkring 10 000 kWh/år. För att ett hus ska uppnå Energi­klass A eller B ska huset förbruka mindre än 75 procent av förväntad ”normal” förbruk­ning (dvs. mindre än 7 500 kWh/år i exemplet ovan). Ifall huset förbrukar mer än 135 procent av förväntad ”normal” förbruk­ning degra­de­rades huset till energi­klass E eller sämre.

Solceller förbättrar energi­de­kla­ra­tionen

Egenpro­du­cerad solel får tillgo­do­räknas i din energi­de­kla­ra­tion. Detta innebär att du kan förbättra din energi­de­kla­ra­tion genom att instal­lera solceller på din fastighet. Tyvärr får inte all elpro­duk­tion från dina solceller tillgo­do­räknas utan bara den egenan­vända elen får tillgo­do­räknas. El som först expor­teras till elnätet får inte tillgo­do­räknas i din energi­de­kla­ra­tion. För en optimalt dimen­sio­nerad solcells­anläggning till ett normalt hus expor­teras ungefär hälften av produ­cerad solel medan andra hälften används direkt i huset. En solcells­anläggning dimen­sio­neras ofta med hänsyn till husets totala elför­bruk­ning.

I exemplet ovan med ett hus med en uppvärmd boarea på 100 kvm och en förbruk­ning på 10 000 kWh/år skulle en solcells­an­lägg­ningen dimen­sio­neras för att maximalt produ­cera 10 000 kWh/år. Ungefär hälften av produ­cerad solel skulle först expor­teras till elnätet. Återstå­ende hälft, motsva­rande 5 000 kWh/år, skulle användas direkt i huset och därmed få tillgo­do­räknas i husets energi­de­kla­ra­tion. Ett tillgo­do­räk­nande av 5 000 kWh/år av egenpro­du­cerad solel innebär att husets Primä­re­ner­gital förbättras från 100 kWh/kvm till 50 kWh/kvm. Detta innebär i sin tur att husets energi­de­kla­ra­tion kan uppgra­deras från energi­klass D till energi­klass A.

Solceller ökar även värdet på fastig­heten

När GoSoL Energi beräknar lönsam­heten för din solcells­anläggning beräknar vi det utifrån solcells­an­lägg­ningens förvän­tade elpro­duk­tion och bespa­ringen för varje produ­cerad kWh. Politiker och banker har därtill infört villkor som gör det än mer attrak­tivt och lönsamt att investera i en solcells­anläggning. Genom att investera i en solcells­anläggning har du möjlighet att förbättra din energi­de­kla­ra­tion. En förbättrad energi­de­kla­ra­tion medför, enligt flera obero­ende under­sök­ningar, ett högre marknads­värde för din fastighet. Du får dessutom bättre lånevillkor av din bank – om inte, byt bank.

Låg finan­sie­rings­kostnad

Vi på GoSoL Energi är energi­ex­perter och har möjlighet att bedöma huruvida solceller är en bra investe­ring för ditt hus. Utöver lönsam­hetskalkyl har vi också möjlighet att bedöma huruvida en solcells­anläggning kan förbättra din energi­de­kla­ra­tion. Vi samar­betar med banker som erbjuder fördel­ak­tiga gröna energilån till husägare som vill investera i solceller för att produ­cera grön solel och på så sätt förbättra husets energi­prestanda. Med ett energilån med en ränte­nivå på cirka 3 procent kan du kostnads­ne­utralt amortera av din solcell­sin­ve­ste­ring på mindre än 10 år. Därefter har du gratis egenpro­du­cerad solel i ytter­li­gare 20 år. Om du bedömer att din solcells­anläggning har poten­tial att förbättra energi­de­kla­ra­tionen för ditt hus så hjälper vi dig gärna med att anlita en lämplig energi­ex­pert för uppda­tera din energi­de­kla­ra­tion. Efter att du uppda­terat din energi­de­kla­ra­tion kan du flytta ditt tradi­tio­ella bolån till ett så kallat grönt bolån. Grönt bolån innebär att du får en lägre total bolåne­ränta.

IMD och energi­mät­ning
IMD står för ”Indivi­duell Mätning och Debite­ring” och har som syfte att få ner kostna­derna för elabon­ne­mang och elnäts­av­gifter. Vid införande av IMD sägs alla lägen­hets-abonne­mang upp och ersätts med ett gemen­samt abonne­mang för hela fastig­heten. Ett internt kontroll- och mätsy­stem införs för att mäta och debitera respek­tive lägen­hets­in­ne­ha­vare för faktisk elför­bruk­ning.
Solceller för BRF
När vi på GoSoL Energi tittar på Brf:ers förut­sätt­ningar att instal­lera solceller så ingår även att vi under­söker närlig­gande områden och önskemål som Bostads­rätts­för­e­ningar normalt är intres­se­rade av. Detta kan till exempel vara övergång till gemensam el (IMD), extra elmätare och laddin­fra­struktur.

*” anger obligatoriska fält

Har du frågor? Bli uppringd av våra specialister!