Investeringsstöd för robust
primärproduktion – Säkra din
jordbruksverksamhet med ö-drift
I en tid då motståndskraft och självförsörjning blir allt viktigare för Sveriges
livsmedelsproduktion erbjuder Jordbruksverket ett särskilt investeringsstöd för producenter inom jordbruk och livsmedelssektorn. Stödet, som kallas ”Investeringsstöd för robust primärproduktion”, är utformat för att hjälpa dig att stärka din verksamhets förmåga att hantera kriser och upprätthålla drift även vid samhällsstörningar. Detta är en möjlighet att framtidssäkra din verksamhet och bidra till en mer robust livsmedelsförsörjning i Sverige.

Syftet med investeringsstödet för robust primärproduktion är att bygga upp en mer
motståndskraftig produktion för att trygga livsmedelsförsörjningen i hela landet i händelse av kris eller krig. Stödet ska gå till investeringar som minskar sårbarheten i primärproduktionen och på så sätt bidra till att stärka Sveriges civila försvar.
Jordbruksverkets investeringsstöd för robust primärproduktion är utformat för att stödja
primärproducenter. Det inkluderar jordbrukare som odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker, frukt eller bär, samt producenter av kött, ägg och mejeriprodukter.
Elförsörjning – en kritisk del av en robust primärproduktion
En viktig del av motståndskraften handlar om elförsörjning. Detta inkluderar möjligheten att få investeringsstöd för robust primärproduktion, bland annat genom investeringar i ö-drift – en lokal och isolerad drift av elnätet. Ö-drift bidrar till att minska sårbarheten vid strömavbrott och andra utmaningar kopplade till energiförsörjningen.
Investeringsstödet kan ha en positiv inverkan på elproduktion och möjligheten till ”ö-drift” genom att:
- Främja investeringar i egen elproduktion. Stödet kan användas för att investera i solceller, vindkraftverk eller andra system för egen elproduktion, vilket minskar beroendet av det centrala elnätet*.
- Stödja installation av reservkraft. Investeringar i reservkraftaggregat, batterilagring eller andra lösningar för att säkra elförsörjningen vid strömavbrott kan också stödjas.
- Möjliggöra ”ö-drift”. Genom att kombinera egen elproduktion, reservkraft och smart styrning kan stödet bidra till att skapa system som kan fungera i ”ö-drift”, det vill säga isolerat från det centrala elnätet, vid behov.
*Observera – Precis som med många andra stöd finns det vissa undantag. Ett sådant
undantag gäller investeringar där jordbruksmark används för att producera förnybar energi genom solpaneler – för detta beviljas inte något stöd. Däremot borde det vara fullt möjligt att söka stöd för solceller som installeras på befintliga ekonomibyggnader.
Hur stort är investeringsstödet?
Jordbruksföretag kan få stöd för högst 65 procent av de stödberättigande utgifterna. Företag inom fiske eller vattenbruk kan få stöd för högst 50 procent, eller 80 procent för småskaligt kustfiske. Minsta stödberättigande utgifter är 50 000 kronor. Maximalt stöd är 5 000 000 kronor.
Vad är egentligen ö-drift?
Ö-drift avser när en anläggning, som vanligtvis är ansluten till ett större elnät, körs isolerat från det. Det innebär att anläggningen producerar sin egen el oberoende av det allmänna elnätet.
Ö-drift blir möjligt genom att anläggningen är utrustad med egna energikällor, såsom
solpaneler, batterier, generatorer eller andra kraftsystem. Vid situationer där det externa
elnätet är ur funktion – exempelvis under höjd beredskap, krig eller vid nödvändigt
underhållsarbete – kan anläggningen sömlöst övergå till sina lokala energikällor och fortsätta fungera utan avbrott. Övergången kan ske automatiskt eller manuellt, beroende på systemets design och konfiguration.
System för ö-drift i jordbruket
Sigenergy är ett utmärkt exempel på hur smart energilagring och AI kan samverka för att möjliggöra och optimera ö-drift i moderna energisystem. Med enkel installation och en användarvänlig app på svenska, integrerar systemet solceller, batterilagring och andra
energikällor för att skapa en hållbar och självförsörjande energilösning.
I ö-driftläge kan Sigenergy säkerställa att en lantbruksfastighet fungerar helt oberoende av det externa elnätet – en ovärderlig fördel vid tillfälliga eller längre strömavbrott. Systemet använder AI-teknik för att övervaka och styra energiflöden, vilket möjliggör optimal användning av både lagrad energi från batterier och direktenergi från solceller.
Systemet kan även integreras med olika energikällor, såsom generatorer och andra off-grid- lösningar. Detta skapar en pålitlig backup som garanterar en stabil energiförsörjning, vilket i sin tur skyddar livsmedel samt främjar djurens hälsa, välbefinnande och ytterst överlevnad.
Investeringsstöd för robust primärproduktion och ödrift
Att investera i ett system för ö-drift med Sigenergy är ett strategiskt val för dig som vill säkra din jordbruksverksamhet mot störningar i elförsörjningen. Med Jordbruksverkets
investeringsstöd för robust primärproduktion kan du dessutom få ett omfattande ekonomiskt stöd för denna investering, vilket gör det till ett ännu mer attraktivt alternativ.
Genom att kombinera solceller, batterier och smart styrning från Sigenergy får du en komplett lösning som inte bara ökar din verksamhets motståndskraft utan också bidrar till en mer hållbar och kostnadseffektiv energianvändning. Detta är helt i linje med målet att stärka Sveriges civila försvar och säkra livsmedelsförsörjningen även i kristider.
Ta steget mot en mer robust primärproduktion och kontakta oss för att diskutera hur vi på Gosol kan hjälpa dig att säkra din verksamhets elförsörjning med ö-drift och investeringsstöd från Jordbruksverket.
Intresserad av att läsa vidare?
Utforska våra andra artiklar där vi dyker djupare in i spännande ämnen och intressanta frågeställningar!
Här kan du hitta fler av Gosols artiklar
Här kan du se våra aktuella erbjudanden på olika produkter